Ce contine dosarul personal ITM?

Serviciul de consultanta pentru recrutarea personalului
12 februarie 2018
Rezultatele optiunii de externalizare a serviciilor de resurse umane
12 martie 2018

Dosarul personal ITM reprezinta dosarul salariatului, realizat de catre angajatorul la care acesta lucreaza.

Acesta este format din mai multe categorii de documente. Prima categorie cuprinde actele care au fost necesare in momentul angajarii. Aici se include copia de pe buletinul de identitate, copia actelor de studiu, adeverinta medicala prin care se atesta starea buna de sanatate.

A doua parte a dosarului se refera la contractul individual de munca, incheiat intre angajat si angajator, fisa postului unde sunt prevazute cerintele de la locul de munca si raportul de evaluare.

A treia parte a dosarului personal ITM este formata din acte aditionale, referitoare la incheierea contractului de munca , a modificarilor salariale, a sporurilor de munca sau raportul de reluare a unei activitati.

Partea a patra contine documente variate, precum acte in care sunt trecute zilele de concediu de odihna, sau concediu medical.

Legislatia din Romania prevede obligatia angajatorului de a intocmi un dosar personal fiecarui angajat. In cazul in care nu se respecta aceasta cerinta, exista amenzi foarte mari.

In cadrul oricarei companii, sunt verificate periodic dosarele personale, de catre inspectorii de munca.

Dosarele se pastreaza, fiind foarte importante deoarece atesta vechimea in munca a unei persoane. Dosarul personal ITM se utilizeaza si pentru intocmirea dosarului de pensionare, de aceea se pastreaza in conditii foarte bune la sediul firmei, o perioada foarte indelungata de timp.

Dosarul se elibereaza angajatului doar sub forma de copie legalizata. In cadrul dosarului personal se intalneste si Curriculum Vitae, care contine datele personale ale persoanei.

Dosarele personale sunt inregistrate si in baza de functionare a Anaf-ului, de aceea trebuie sa fie intocmite corect si complet.

Firma are obigatia de a arata dosarele personale ale angajatilor ori de cate ori inspectorii le solicita.

Concluzionand, dosarul personal ITM cuprinde documente de maxima importanta pentru cariera oricarei persoane. Acesta trebuie sa fie intocmit de catre orice companie la care lucrati, pentru a va desfasura activitatea in conformitate cu normele legislative din Romania. Contractul individual de munca este esential de realizat inca de la angajare, deoarece permite respectarea tuturor indatoririlor angajatorului fata de angajat, pentru o colaborare cat mai optima.

Comments are closed.

SOLICITA OFERTA