Depunerea declaratiilor fiscale online, un subiect de interest atat pentru firme cat si pentru persoanele fizice

Inregistrare dosar personal itm, elemente obligatorii dar si alte documente incluse
9 aprilie 2018
Consilierea privind calcularea salariilor in 2018 va creste competitivitatea firmei pe piata muncii
26 mai 2018

Depunerea declaratiilor fiscale in format traditional, pe hartie tinde sa fie tot mai mult descurajata in favoarea depunerii lor in format electronic, ca dovada ultimele decizii in acest sens privind depunerea dar si obtinerea de declaratii exclusiv in format electronic, cel mai des fiind fizate persoanele juridice, dar aceasta se va aplica si persoanelor fizice, in special in privinta declaratiei unice privind veniturile dobandite. Este important a persoanele si firmele sa fie la curent atat cu ce declaratii pot fi depuse online, cat mai ales referitor la cele a caror depunere este obligatorie in format electronic, ele nemaiputand fi depuse pe hartie.

Instrumentul folosit pentru depunere declaratii fiscale online este certificatul digital calificat, care ofera valoarea legala documentelor semnate, si care se obtine de la unul din furnizorii de servicii de semnatura digitala in conformitate cu legea 455/2001 cu privire la semnatura electronica.

Insa nu toti cei care trebuie sau doresc sa depuna declaratiile fiscale in format electronic opteaza pentru achizitionarea acestui certificat, existand posibilitatea de a delega aceasta sarcina altei persoane, de cele mai multe ori firmei de contabilitate, prin intermediul unui act notarial, prin care se imputerniceste acest tert sa depuna actele in numele beneficiarului. Costul cu aceasta imputernicire este undeva la 50 de lei. De asemenea pentru certificat el este undeva la 50 de Euro, trebuind innoit la expirarea perioadei de valabilitate de un an.

 Trebuie stiut ca firmele pot primi actele in relatia lor cu Fiscul folosind spatiul Privat Virtual, si conform ultimelor decizii, anumite acte, ade exemplu certificate de atestare fiscala,  acte administrativ-fiscale, vor fi primite exclusiv in aceasta forma. Pentru aceasta firma sau reprezentantul sau legal vor trebui sa detina un certificat calificat.

De asemenea, si in raport cu ITM , depunerea Revisal, se face tot in format electronic, ori de catre firma, ori de catre un prestator al acestei activitati in numele firmei.

Exista niste pasi care trebuie urmati pentru solicitarea utilizarii depunerii electronice a actelor, nefiind de ajuns doar achizitionarea certificatului sau a imputernicirii unui tert pentru a face acest lucru. Pentru a putea depune declaratii fiscale online trebuie sa va inregistrati in acest sens prin intermediul unui formular, urmand a primi ulterior o confirmare si datele de acces. Desi acest proces poate prezenta provocari initial, el poate oferi avantaje, in special firmelor mai mari sau celor care depun foarte multe declaratii pentru beneficiari, prin folosirea de softuri specializare care ajuta cu realizarea, validarea si depunerea lor intr-un mod mai eficient, nefiind necesara deplasarea la sediul fizic al institutiei.

Comments are closed.

SOLICITA OFERTA