Rezultatele optiunii de externalizare a serviciilor de resurse umane

Ce contine dosarul personal ITM?
27 februarie 2018
Accesati servicii de consultanta pentru recrutare de personal cand faceti angajari
28 martie 2018

Externalizarea serviciilor de resurse umane poate fi o modalitate eficienta de a-si creste competitivitatea in cazul multor firme prin subcontractarea unor altor operatori a activitatilor din sfera resurselor umane, in special a celor care implica o anumita rutina, cu scopul de a reduce costurile interne si de a focaliza managementul resurselor umane pe dezvoltarea companiei. Acest lucru este cu atat mai stringent cu cat marimea companiei creste. Desi decizia de externalizare a serviciilor de resurse umane este una care poate aduce economii semnificative, aceasta trebuie luata dupa o cantarire adecvata, ea putand aduce si o serie de riscuri cum ar fi o anumita lipsa de control sau pierdere a flexibilitatii, precum si afectarea relatiei angajator-angajat.

Scopul principal al acestei actiuni este de a alibera responsabilii de resurse umane pentru a-si putea asuma un rol cu importanta strategica in cresterea performantei organizationale. Principalele beneficii sunt reducerea costurilor si cresterea eficientei,  accesul la o expertiza care probabil nu se regaseste in cadrul companiei, in special in domeniul legislativ undeapar multe modificari care fac adaptarea la acestea mai greu, accesul la sisteme IT din domeniul resurselor umane. Pot fi intalnite si potentiale aspecte negative cum ar fi adoptarea standardizarii proceselor companiei prestatoare si nu a propriei organizatii, pierderea in cadrul companiei a unor cunostinte si proceduri care se vor regasi in cadrul firmei prestatoare.

Folosirea unei firme furnizor pentru externalizarea serviciilor de  resurse umane ajuta si in cazul situatiilor cand un angajat demisioneaza sau apare un necesar de forta de munca pe termen scurt, deoarece aceste firme isi pot folosi baza de date cu potentiali angajati pentru a remedia aceste situatii. De asemenea apelarea la serviciile unor specialisti in acest domeniu aduce o operativitate crescuta si a unui timp de raspuns scazut, precum si o mai mare flexibilitate.

Trebuie retinut ca folosirea serviciilor specializate in domeniul HR nu absolva firma de implementarea unor bune practici de management al personalului sau, iar pentru ca acestea sa aduca un beneficiu real este crucial ca firma prestatoare sa inteleaga cultura organizationala a societatii in special in momentul in care efectueaza recrutari de personal, deoarece succesul afacerii se bazeaza foarte mult pe gasirea angajatilor potriviti, iar daca acestia nu au profilul potrivit, performanta are de suferit. Trebuie avut in vedere si faptul ca cu cat controlul oferit prestatorului extern este mai mare, cu atat creste si riscul in cazul in  care relatia cu acesta se modifica sau externalizarea nu mai este o solutie, deoarece capacitatea de a opera poate avea de suferit. 

Majoritatea cazurilor de externalizare a serviciilor de resurse umane se intalnesc la companiile medii sau mari, dar ea poate fi folosita cu succes si de catre firmele mai mici, iar aceasta externalizare poate implica transferul partial sau in totalitate a activitatilor din acest domeniu.

Comments are closed.

SOLICITA OFERTA